19 juli 2011

Bokrecension nr 15

The remains of the day
Av: Kazuo Ishiguro


Den här boken handlar om en butler, Stevens, som jobbar på Darlington Hall. Där bor Lord Darlington, som är en högt uppsatt och väldigt viktig person. I nutiden så har Lord Darlington redan dött dock, men den här boken består till stor del av återblickar på hur det var innan, man får följa Stevens liv som butler åt Darlington. Steven funderar mycket på vad det innebär att vara en bra butler. Han tycker att man ska ha en viss grad av värdighet och att man ska utföra varenda liten sak fullkomligt felfritt. Han är även en utmärkt butler. Han tycker att det en butler ska sträva efter är att serva de allra viktigaste männen, serva dem på ett oklanderligt sätt och därför, på ett rätt långsökt vis, bidra till att förbättra världen. Ja, han sätter mycket tid på att fundera och kontemplera.
I nutiden så har han just lämnat huset för första gången. Eller, han har förstås varit utanför huset förr, men har har aldrig riktigt rest därifrån tidigare. Men nu gör han det, för att åka på en roadtrip till en viss miss Kenton som tidigare jobbat tillsammans med honom på Darlington Hall, men som slutade där när hon gifte sig. Han har nyligen fått ett brev av henne. Hennes brev är ytterst nostalgiskt, och det får honom att tänka tillbaka på tiden när både han och miss Kenton jobbade där ...

Det här är en väldigt välskriven, bra bok. Den består av ett ytterst formellt, finpolerat språk som man njuter av att läsa, och det är en unik bok. Det finns mycket att läsa mellan raderna, det kanske inte händer så mycket rent bokstavligt men ändå är den mycket intressant att följa. Och även fast huvudpersonen alltid anstränger sig för att vara så saklig som det går, och inte ett dugg känslosam, (för det duger ju inte för en butler) så är det ändå en väldigt varm, känslosam bok som jag rekommenderar för alla!

2 kommentarer:

  1. Jag var också imponerad av det sätt på vilket huvudpersonens egenskaper framgick av hans sätt att uttrycka sig. Det här är verkligen ingen skriva på näsan bok.

    SvaraRadera