1 mars 2011

Självkänsla och irritation

Idag snackade vi om självkänsla i skolan och det kom det någon kvinna för att föreläsa om just detta.
Jag hade lust att bara gå därifrån när jag lyssnade. Alltså, hon var inte sjukt dålig eller så, faktum är att hon var rätt klockren och mycket av det hon sa var sant, men mycket av det störde jag mig på också. Mycket av det. Ett exempel är när hon sade:

"Har ni någonsin suttit i en taxi? Ja, man går ju in och sätter sig i baksätet! Chauffören säger då 'Vart vill du åka?' Om man då säger 'Jag .. vet inte, ta mig bara någonstans, hehe ..' ja då åker man ju rakt åt skogen! Han kommer säkert köra en jätte långt, det kommer kosta massor! Medan t ex Zlatan (som för övrigt var en person hon ofta drog upp pga hans stora drömmar) skulle satt sig där och sagt 'Jag vill bli en fotbollsstjärna.' Då hade chauffören sagt 'Visst!' och så hade han åkt dit."
 Ok, har jag uppfattat detta rätt. Man måste alltså veta vart man ska i livet för att komma någonstans? Hej herr Ångest!

För att citera henne lite mer:
"Är det någon här inne som har en dröm? Ingen? Vet ni, att en gång när jag föreläste så var det en kille som verkligen berörde mig! Han gick i sjuan! När jag ställde denna fråga så räckte han upp handen! Jag sa ja, vad är din dröm? Han sade "Springa hela världen runt!" " Detta fick många att skratta lite, varpå hon sade "Det var exakt så hans kompisar reagerade! Haha, men de reagerar så för de har dålig självkänsla!"

 Liksom, va? Måste man ha dålig självkänsla för att betvivla något sådant? Det är faktiskt inte varje dag folk lyckas springa runt hela jorden -.-

"Då sade jag 'När hade du tänkt göra det?' (Så redovisade hon deras konversation om när det skulle inträffa). Jaha, så den bla bla juni år 1914 ska han springa hela jorden runt kom han fram till! Men, på vilket sätt behöver du förbereda dig? sade jag till honom. Och så fortsatte hon ända tills hon redovisat alla hans planer inför denna grej."

 Men det var ju så tydligt bara ett skämt från första början, den där grabben var nog knappast seriös när han sa det där, men hon hade tagit det som "WOW, en gosse med drömmar! Alla hans kompisar garvar åt hnm, men han kommer uppnå det! Faktum är att han redan är på väg, nu när han planerat inför det! (Vilket hon även sa till oss). Men troligt att han någonsin kommer göra detta anyways. Hur fan skulle man hitta motivationen till en sån sak, det sade hon inget om! Och måste man ha så jävla stora drömmar för att vara något värd i hennes ögon?

För att citera henne ÄNNU lite mer: "Om du säger att du inte kan matte, ja då kan du inte matte! Men om du säger att du KAN matte, då kan du också det!"
 Detta är något jag hört typ tusen gånger. Och visst, det ligger helt klart något i det, men vad om man är jätte dålig på logiskt tänkande? Vad om alla de där talen bara rör ihop sig i hjärnan? För mig är det självklart att man KAN vara dålig på t ex matte även fast man inte är medveten om det, även om man inte konstant tänker att man är dålig. Det är även självklart för i alla fall mig att man kan äga på matte även om man hela tiden tänker att man suger på det. Talang och gener har också sin del i det, inte bara ens inställning! 

Och fanns massor av andra grejer också, men detta inlägg behöver trots allt inte bli en roman.
Men för att sammanfatta det så tycker jag hon borde sagt mer om att vi är bra just som vi är, för är det inte just det som självkänsla är? Hon framställde hela livet som en match och målet är att vinna, vinna, vinna! Men vad om man misslyckas? Det sa hon inget om. Nej, jag tyckte bara det blev för svart på vitt, det känns som hon gjorde människohjärnan mycket mindre komplex än vad den faktiskt är. Det räcker inte att bara säga "Jag är bra!" varje dag för att kunna orka med livet osv. Men nog ville hon säkert väl, och det är såklart man ska "sikta mot stjärnorna" och våga försöka att uppnå sina drömmar, det var ju det hon verkade försöka att få fram. Men jag känner knappast att jag gick därifrån med bättre självkänsla, lol. Möh, det var något mer jag tänkte skriva men nu tappade jag tråden :$

PS. Anledningen till vrf det står ett utropstecken efter nästan allt hon sade är för att hon praktiskt taget skrek ut allt när hon pratade. :)

1 kommentar: