29 okt. 2011

Bokrecension (nr 22)

Shadowfever Av: Karen Marie Moning
Femte och sista boken i Feverserien

“UNDERSTAND THAT THERE IS NO SUCH THING AS REALITY: THE FALSE GOD YOUR RACE WORSHIPS WITH SUCH BLIND DEVOTION. REALITY IMPLIES A SINGLE POSSIBLE.

YOU ACCUSE ME OF ILLUSION. YOU – WITH YOUR ABSURD CONSTRUCT OF LINEAR TIME. YOU FASHION FOR YOURSELF A PRISON OF WATCHES, CLOCKS, AND CALENDARS. YOU RATTLE BARS FORGED OF HOURS AND DAYS, BUT YOU’VE PADLOCKED THE DOOR WITH PAST, PRESENT, AND FUTURE.
PUNY MINDS NEED PUNY CAVES.
YOU CANNOT GAZE UPON TIME’S TRUE FACE ANY MORE THAT YOU CAN BEHOLD MINE.
TO APPREHEND YOURSELF AS THE CENTER, TO SIMULTANEOUSLY PERCEIVE ALL COMBINASTIONS OF ALL POSSIBLES, SHOULD YOU CHOOSE TO MOVE IN ANY DIRECTION – ”DIRECTION” BEING A VERY LIMITED METHOD OF ATTEMPTING TO CONVEY A CONCEPT FOR WHICH YOUR RACE HAS NO WORD – THAT IS WHAT IT IS TO BE ME.
                                                                  
- Conversations with the Sinsar Dubh”

Där fick ni den andra halvan av den första sidan i denna bok. Sinsar Dubh är då en levande bok som en mörk kung har infört all sin ondska i. Och ja, detta är en fantasy bok. Om man snabbt ska summera vad som hänt i de tidigare böckerna så är det detta: De handlar om 22-åriga Mac som åker till Dublin för att hämnas hennes syster som blivit brutalt mördad. Men det visar sig att inget är vad det verkar vara, det finns monster bakom varje hörn och Mac är inte ens säker på vad hon själv är längre. (Det är dock något man får reda på i denna bok, men det tänker jag givetvis inte avslöja då det vore en stor spoiler. ) Stora delar av denna bok består faktiskt bara av huvudpersonens personlighetskris, haha. Det är inte lätt att inte veta vad man är och vem ens familj är. Inget man fått reda på i de tidigare böckerna kan man lite på i denna bok. För inget är vad det verkar vara. Man blir förvånad och hänförd gång på gång i en väldigt värdig avslutning på denna bokserie. Samtidigt tycker jag inte att det är den bästa boken i serien. Man får veta mest i den här boken, men det är ändå något jag saknar som det är svårt att sätta fingret på. Men en vacker bok är det, man får färdas mellan många dimensioner och parallela universum. Vad kan man säga, läs den här serien om du gillar sådant. I know I do.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar