7 dec. 2014

Wild Swans

Av: Jung Chang
Författaren till den här boken är bosatt i England. Hon kom dit med hjälp av ett stipendium från universitetet hon gick på i Kina. Det var första gången hon någonsin satte sin fot utanför kontinenten hon växt upp i, en av de få gånger hon någonsin lämnat sitt hemland. Hon ville så långt bort från allt hon upplevt under sin uppväxt som möjligt – hon ville glömma. Efter några år började hon känna sig mer tillfreds med sig själv och sitt liv. Hon kände att hon kunde se tillbaka på saker som hänt tidigare i sitt liv med en viss distans och började alltmer fundera tillbaka. Hennes mamma och mormor hälsade på henne i London, något som ledde till långa intervjuer och sedan till den här boken, där man alltså får följa Changs mormor, mamma och sedan hon själv under deras liv som täcker många omvälvande skeenden i Kinas historia.

Den här boken blev extremt kontroversiell av den orsak att den inte är lika Mao-vänlig som regeringen i hemlandet skulle önska, och blev därför bannad i hela landet, får vi veta i det nya förordet. Det är dock ett faktum som snarare ökade intresset för boken, och den har blivit vida läst och uppskattad.

Changs mormor växer upp i en tid där kvinnor inte har många rättigheter. Hon blir bortskänkt till en general vid ung ålder, inte bortgift utan avsatt att bli hans konkubin eller älskarinna. Enligt tidens mode så binds hennes fötter, något som innebär en molande smärta när hon går och att hon ständigt måste rengöra och linda om sina fötter. Hon flyr från det hem hon blivit lotsad till, då hon behandlas väldigt kärlekslöst av alla de övriga i hushållet (mest bestående av vaksamma betjänter och generalens fru), och förälskar sig sedan i en gammal läkare, en lugn man med långt skägg och lång mustasch, en riktig österländsk läkare med egen medicinshop. Deras tid tillsammans blir emellertid inte särskilt lugn eller fridfull då de tvingas leva under under den japanska ockupationen av Manchuriet (där de bodde) och inbördeskriget mellan Kuomintang-partiet och kommunisterna. De får flera barn varav ett, Changs mamma, blir en trogen Mao-fantast och medlem i den röda armén.

Det här var alltså under den kommunistiska revolutionen i Kina. Kommunismen var ett mål för jämlikhet, för minskade klyftor mellan de olika skikten av människor i samhället. Framförallt låg stort fokus på människorna som bodde på landet, de som inte var akademiker utan jobbade med att t.ex. odla mat, och som också utgjorde den större delen av Kinas befolkning. Det är sådana här jämlikhetsmål som får Changs mamma, och också hennes pappa, att kämpa för att sprida de kommunistiska värderingarna. Vad som följde var dock en revolution full av rädsla och påhopp, där varje sak man sade kunde vändas mot en och man behövde se sig om vid minsta lilla ting som kunde antyda att man stödde Kuomintang eller var bourgeois (borgerlig, medel-/överklass) eller på något sätt anti-Mao (vilket var ungefär det värsta man kunde vara). Man ska prioritera sin plats i partiet över allt annat, till och med över sin familj, något som leder till att Changs föräldrar tvingas leva väldigt åtskilda liv periodvis.

Chang själv, i sin tur, växer upp under kulturrevolutionen, ett av Maos initiativ efter hans förra som slutat i katastrof – det s.k. ”stora språnget” där han ville att Kina skulle bli en stark stålnation och beordrade alla och envar att delta i stålproduktionen. Även elever fick göra det, det spelade ingen roll vad man arbetade med vanligtvis, man skulle delta i att utvinna stål, eftersom han trodde det var en vinnande strategi. Konsekvenserna blev dock (eftersom även bönderna som vanligtvis odlade och skördade istället behövde sätta sin tid på att producera stål) en hungersnöd som tog död på miljontals människor. För att återfå sitt förtroende krävdes att Mao inledde något nytt, vilket fick bli kulturrevolutionen, där målet var att stärka kommunismen i landet och ta bort alla kapitalistiska och anti-kommunistiska ideal från samhället. Ändra rådande kultur, helt enkelt. Det som följde var brutalitet och, återigen, rädsla och en stämning av att vem som helst kunde sätta dit en. Ungdomar var aktiva i revolutionen, de kallade sig rödgardister och gjorde vad som helst för att sätta dit folk med antisocialistiska tendenser, s.k. revisionister. Många lärare anklagades för att vara följande, något som ledde till en utbredd brutalitet i skolorna – man torterade sina lärare, ibland till döds. När Chang tvingas se en av sina favoritlärare, en filosofilärare som hon beundrat, bli sparkad och förödmjukad ids hon inte titta på utan går därifrån. Hon kan dock komma undan med det eftersom hennes pappa är en högt uppsatt kommunistisk officer. Både hennes föräldrar, hennes syskon och hon själv börjar alltmer ifrågasätta vad som händer i landet, men det tar lång tid att på riktigt ifrågasätta Mao själv, eftersom de blivit så indoktrinerade att avguda honom:

I had always been told, and had believed, that I was living in a paradise on earth, socialist China, whereas the capitalist world was hell. Now I asked myself: If this is paradise, what then is hell? I decided that I would like to see for myself whether there was indeed a place more full of pain. For the first time, I consciously hated the regime I lived under, and craved an alternative. Still, I subconsciously avoided Mao. He had been part of my life ever since I was a child. He was the idol, the god, the inspiration. […] A couple of years before, I would happily have died for him. Although his magic power had vanished from inside me, he was still sacred and undoubtable. Even now, I did not challenge him.

Dessutom är Changs familjemedlemmar så rädda att bli avslöjade i sitt tvivel att de knappast ens vågar diskutera saker kritiskt sinsemellan. Utan att prata om det för mycket så inser de dock att deras tro på revolutionen börjar svalna, och de spenderar mer tid med varandra. Efter några år har revolutionen slutat, Mao är död och Jung Chang har, med stöd av sina föräldrar och idogt studerande, fått lov att studera engelska på ett universitet. Där blir hon så pass lovordad att hon lyckas vinna ett stipendium som ger henne friheten att flytta, och se världen utanför det ”paradis” hon växt upp i. Cirkeln i den här summeringen är sluten.


Det var, kort och gott, en fantastisk bok. Det fanns inte så mycket mer att göra än att storögt ta in de här makalöst händelserika liven. Eller ja, kanske också ta sig en funderare på hur en man (nu hade visserligen Maos fru också en stor negativ inverkan) kan få så stort inflytande, hur en symbol och en tro på något bättre kan göra en hel befolkning så indoktrinerade, så hjärndöda, och hur denna kollektivism kan skapa sån brutalitet. I den här boken får man se det värsta och det bästa hos människor som grupp, hur folk likt marionettdockor dansar efter pipan men också hur mycket kärlek det finns hos folk, något vi får se framförallt mellan Changs mormor och mamma, Chang och hennes föräldrar, föräldrarna emellan och morföräldrarna emellan. För att nämna några exempel.

1 kommentar:

  1. Jag älskade den här boken som fick mig att se på så mycket omkring mig med nya ögon. Tack för att du återupplivade den för mig. :)

    SvaraRadera